Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, een verborgen talent [BLOG]

Hooggevoelig zijn heeft vaak een negatieve connotatie. Het wordt gebruikt als welbekend hokje met stempel en misschien zelfs een veroordeling. Het gevolg hiervan is dat een hooggevoelig persoon zich snel een slachtoffer voelt. Nergens voor nodig! Laten we hoogsensitiviteit eens van een geheel andere kant bekijken. Laten we het bekijken vanuit het perspectief van het hebben van een (verborgen) talent.

Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Wanneer je hoogsensitief bent, heb je samen met 15 à 20 procent van de mensen een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld. Je vangt veel meer interne en externe impulsen op. Hierdoor ervaar je gebeurtenissen veel intenser en bereik je ook sneller een bepaald maximum van wat je persoonlijk als prettig ervaart om te verwerken.

Hoogsensitiviteit brengt je talenten
Deze intense belevingswereld brengt veel talenten met zich mee. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je van nature een krachtige intuïtie hebt. Jouw persoonlijke kompas dat jou de weg wijst op je levenspad. Verder is er vaak sprake van een hoge mate van creativiteit, worden er snel verbanden gelegd, oplossingen gevonden en heeft een hoogsensitief persoon een groot empatisch vermogen.

Hoogsensitiviteit brengt je ook uitdagingen
Natuurlijk brengen deze talenten uitdagingen met zich mee. Zo kan een krachtige intuïtie verstoord raken wanneer je te veel impulsen uit je omgeving opneemt. Creativiteit, snel verbanden leggen en oplossingen vinden kunnen er voor zorgen dat je hoofd overuren draait als je niet voor voldoende innerlijke rust zorgt. Bovendien kan een groot empatisch vermogen lijden tot het wegcijferen van je eigen gevoelens ten opzichte van die van anderen.

Heb begrip van hoogsensitiviteit om er je voordeel mee te doen
Om de downside van een talent te voorkomen en vooral van je talenten te profiteren wordt er van je gevraagd om kennis te hebben van het begrip hoogsensitiviteit en vooral ook van jezelf. Zo is het voor elk mens, maar helemaal als je hoogsensitief bent, van groot belang om je rustmomenten te pakken. Regelmatig bewegen, tijd doorbrengen in de natuur en meditatie en reflectie momenten inbouwen in je dag kunnen hier een bijzonder positieve bijdrage aan leveren.

Maak er een werkbaar begrip van
Waar ik voor pleit is om van de term hoogsensitiviteit vooral een werkbaar begrip te maken. Een term die inzichten kan geven en oplossingen kan bieden. Uiteindelijk is geen enkel mens in een hokje te stoppen en hebben we allemaal onze eigen unieke persoonlijkheidskenmerken en zijn deze ook nog eens voortdurend in beweging.

Wanneer je hoogsensitief bent is het van belang dat je rust en ruimte creëert voor jezelf. Die ruimte en die tijd gebruik je om bij jezelf te checken of alles waar je mee bezig bent nog wel goed voelt. Alleen het vervelende is dat wanneer je hoogsensitief bent het juist heel lastig im die rust en die ruimte voor jezelf te creëren.

De afgelopen jaren heb ik heel wat mensen die hoogsensitief zijn begeleid op zowel zakelijk- als privégebied. Ik weet wat de bekende valkuilen zijn én ik weet waar de verborgen kansen liggen. Ook weet ik dat geen enkel (hoogsensitief) persoon hetzelfde is.

Wil jij met mij kijken waar jouw persoonlijke groeikansen liggen? In een gratis advies gesprek kan ik daar samen met jou naar kijken. Interesse? Stuur dan even een mailtje naar: contact@katrienvanoverbeek.nl dan kan ik je verder helpen.

Add A Comment